Go ve node.js birbiriyle sık sık karşılaştırıyor. Bir tür web geliştirme programı olarak değerlendirilebilecek bu iki farklı araç, benzer özelliklere sahip olmalarına rağmen çeşitli etkenler sebebiyle birbirlerinden ayrılıyor.
İki farklı araç arasından seçim yapmak her zaman çok kolay değildir. En doğru seçim için her iki aracında özellikleri hakkında bilgi sahibi olmak gerekir. Bilgi sahibi olmadığınız takdirde yapacağınız tercih isteklerinizi tam anlamıyla karşılamayabilir.
Go Nedir, Özellikleri Nelerdir?
Bir tür programlama dili olan go, 2007 yılında geliştirilmeye başlanmıştır. Açık kaynak bir programlama dili olan go, Google tarafından geliştirilir. İlk web sitesi golang.org alan adının sahip olduğu için bu isimle anılan ancak orijinal ismi go olan bu programlama dili, yüksek performanslı web geliştirme alternatifleri arasındadır. Go ve node.js özellikleri iki seçenek arasından tercih yapmaya çalışan kullanıcılar tarafından merak edilir. Sistem programlama için tasarlanan go, derlenmiş ve statik tipli bir dile sahiptir. Google başta olmak üzere kullanan pek çok firma olduğu söylenebilir. Statik yazılmış olması büyük sistemlere oranla daha ölçeklenebilir bir özelliğe sahip olduğunu gösterir.
Üretken ve okunabilirdir. Zorunlu anahtar kelime ve tekrarlamalar kullanılmadığı için kullanım esnasında önemli bir kolaylık sağlar. Tümleşik geliştirme ortamına ihtiyaç duymadığı fakat desteklediği için ayrıcalıklı bir kullanım sunduğu söylenebilir. Net working ve çoklu işlemleri başarıyla destekleyen go, pratik bir kullanıma sahiptir.
Node.js Nedir, Özellikleri Nelerdir?
Go ve node.js kullanımı hakkında dile getirebilecek bazı önemli bilgiler bulunur. Bu kullanımlar ile ilgili bilgi sahibi olmak istiyorsanız öncelikle her iki programlama dilinin de özellikleri hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Node.js Javascript çalıştırmak amacıyla kullanılan bir platform olarak değerlendirilir. İlk olarak 2009 yılında geliştirildiği, bu yıldan beri çeşitli güncellemeler olarak kullanıldığı bilinir. Açık kaynaklı olması ve platformlar arası çalıştırma ortamı yaratması tercih edilmesini sağlayan özellikleri arasındadır.
Bir tür programlama dili olarak ele alınması gerekmeyen Node.js, Javascript’in asenkron yapısını kullanıyor. Bu sayede hızlı ve verimli bir şekilde çalışır. Javascript motoru üzerinden çalıştığı için kodu doğrudan makine koduna derler. Bu durum hızlı bir performans sunduğunu gösterir.
Go ve Node.Js Farkı Nedir?
Node.js Javascript programlama dilinin runtime’i olarak ele alınır. Go ise doğrudan bir programlama dili olarak faaliyet gösterir. Bu durum en temel go ve node.js farkı olarak ele alınabilir. Bununla birlikte her ikisi de backend geliştirmek amacıyla kullanılabilir.
2007 yılında Google tarafından başlatılan bir proje olan go, web geliştirme konusunda ayrıcalıklı bir kullanım sunar. Node.js ise kullandığı altyapı sebebiyle Javascript programlama dilinin sunucu tarafında çalışabileceği bir ortam meydana getirir. Bu açıdan go’nun hali hazırda sunucu tarafından çalışmayı uygun bir programlama dili olarak tasarlanmış olması, iki araç arasındaki en önemli farktır.
Go ve node.js web geliştirme amacıyla kullanılan iki farklı araçtır. Bu iki araç arasından seçim yaparken her iki aracında performansları hakkında bilgi sahibi olmak gerekir. Performans olarak go C ve C++ dillerine yakın bir performans sergiler. Bu durum güçlü olduğunu gösterir. Node.js ise CPU performansı konusunda daha adil bir yaklaşım sunar. Dolayısıyla her ikisi de benzer ve tatmin edici performans sonuçlarına sahiptir. Platformlar arası ve yorumlanmış istemci tarafından kullanılan go bir tür web geliştirme projesidir. Bu özelliği ile Node.js ile benzerdir. Node.js’in öne çıkmasını sağlayan en önemli özelliği sunucu taraflı bir çalışma ortamı yaratmasıdır. Bu gibi farkları tercih esnasında dikkat edilen etkenler arasındadır.