Mikroservis mimarisi için yalnızca işe ait süreçleri yürüten, modüler bir proje olduğuna dair bilgi verilebilir. Eğer yazılım dünyası ile ilgileniyorsanız mikro servis mimarisi adı verilen bu terimi duymuş olabilirsiniz. Temelde bir yazılım uygulamasında belirli özellik veya fonksiyonları sağlamak ile görevli olan aynı zamanda tek bir amacı hizmet eden yazılım servislerine mikro servis adı verilir. Mikro servis birbirinden bağımsız yazılım servisleri olarak ele alınır. Bu hizmetler bağımsız olarak bakım yapılması, dağıtılması veya izlenebilir yapıya sahip olması gibi özellikler sunarlar.
Mikroservis Mimarisi Nedir?
Son yıllarda pek çok proje mikro servis mimarisi ile hayata geçiriliyor. Tek bir uygulama geliştirirken modüler yapı da her biri küçük servis olarak düşünülebilecek ve her bir serviste kendi iletişimini başarıyla yürüten, karmaşık olmayan ve başka servislere bağımlılığı azaltılmış yaklaşım mikroservis mimarisi nedir sorusuna yanıt olarak verilebilir. Mikro servisler kendilerini sorumlu olduğu tek bir işe odaklıdır, bağımsız şekilde çalışa bilmeleri en önemli özellikleridir. Aynı zamanda otomatize bir deployment mekanizmasına sahip, önemli bir yapıdır.
Merkezi yönetim mekanizmalarından arındırılmış olmaları en önemli özellikleri arasındadır. Çeşitli programlama dillerinde geliştirilen, veritabanı teknolojileri kullanarak süreçlerin daha pratik hale gelmelerini sağlayan mikro servis mimarisi, büyük ölçekli uygulamalar için önemli bir rol oynarlar.
Mikroservis Mimarisinin Avantajları Nelerdir?
Mikroservis mimarisi işletmelerde kullanma her geçen gün daha yaygın hale geliyor. Bu duruma sebep olan farklı avantajları olduğunu söylemek gerekiyor. Her servis büyük bir uygulamanın milli projeleri olarak ele alınabilir. Bu açıdan değerlendirildiğinde mikro servis mimarisi ile elde edilecek avantajlar şu şekilde listelenebilir:
- Mikroservis mimarisi farklı makineler ile çalışmayı uyumludur. Tüm servisler birbirleri ile, kendi başına iletişim kurabilme yetisine sahiptir. Böylelikle yeni bir servis diğer servislerde herhangi bir değişikliğe yol açmadan geliştirilebilir. Bu durum servislerin birbirinden bağımsız olarak çalışmasını sağlar.
- Otomatize bir biçimde gerekli aşamalardan geçen mikro servis mimarisi, proje kalitesinin artması konusunda etkilidir.
- Her servis bağımsız olarak geliştirildiği, test edildiği için uygulama daha kaliteli ve esnek hale gelir.
- Bütün mikro servis mimarileri kendi işlevselliğine göre kolayca değiştirilebilir özelliğe sahiptir. Bu durum bağımsız geliştirme avantajı sunar.
- Olası bir serviste meydana gelen sorun diğer servisleri etkilemez. Bu durum kullanıcıların diğer servisleri her an kullanabilmelerini sağlar.
- Mikro servis mimarisi Hatay izolasyonu konusunda önemli bir avantaj sunar. Projenin olası bir servisinde meydana gelebilecek sorun diğer servisleri etkilemez. Bu durum sistemin düzenli olarak devam etmesini sağlar. Dolayısıyla mikroservis mimarisinin işletmelere faydası bu açıdan da oldukça önemlidir.
Mikroservis Mimarisinin Temel Özellikleri Nelerdir?
Mikroservis mimarisi kullanımı her geçen gün daha popüler hale geliyor. Bu duruma sebep olan bazı önemli avantajları ve temel özellikleri olduğu biliniyor. Mikroservis mimarisinin temel özellikleri şu şekildedir:
- Decoupling,
- Componentization,
- Business capabilities,
- Autonomy,
- Continous delivery,
- Decentralized governance,
Mikroservis Mimarisinin Büyük Ölçekli Uygulamalarda Etkisi Nedir?
Son yılların en çok araştırılan konuları arasında mikroservis mimarisi büyük ölçekli uygulamalarda etkisi geliyor. Büyük ölçekli uygulamalar adını önemli avantajlar sağlayan mikro servis mimarisi, ölçeklenebilirlik gibi avantajlara sahiptir. Bağımsız geliştirme ve dağıtım, esneklik ve teknoloji bağımsızlığını, hata izolasyonu ve bakım kolaylığı mikro servisteyim ailesinin büyük ölçekli uygulamalarda tercih edilmesinin en önemli sebepleri arasındadır. Olası bir arıza durumunda diğer sistemleri etkilemeyen dolayısıyla sistemin her zaman aktif kalmasını sağlayan mikro servis mimarisi, büyük ölçekli uygulamaların daha etkili ve başarılı hale gelmesine katkı sağlar.